TerrassParken – en sydländsk oas
 

           
                          Johan Sennström          Oliver Lühr            [ r e f o r m ]

I Terrassparken i Arlöv har vi och Absalon Pension skapat en helt unik och spännande arkitektur som är uppkommen ifrån platsens egenskaper, samtidigt som tankarna går till Medelhavet och varmare klimat. Här byggs framtidens boende med en modern arkitektur och luxuösa lägenheterna där man kan njuta av livet och solnedgångarna på de rejält tilltagna terrasserna tillsammans med familjen, vännerna och nya grannar i det tillhörande privata parkområdet.

Likt en grön slänt klättrar terrasserna uppåt mot Dalbyvägen och avslutar grönområdet i centrala Arlöv. Byggnadskropparna är vridna 45 grader och genom förskjutningar mellan dem blir det en spännande helhet som likt en orm slingrar sig och skapar konvexa och konkava gröna backar. På det sättet skapas privata zoner närmast lägenheterna där man kommer att känna sig skyddad samtidigt som man är en del av något gemensamt spännande. Formen ger också skydd och en lugn insida med utsikt över de privata bilfria kvartersgårdarna med rogivande platser och lekplatser.

Lägenheterna förenar det bästa av terrasshusens inbjudande sollägen med de genomgående fristående lägenheterna, här får man både morgonsolen mot sovrumsavdelningens egna små balkonger, fria siktlinjer genom hela lägenheten och eftermiddagssolen in mot ett stort allrum som sträcker sig ut och tar in volymen och grönskan från de generöst tilltagna terrasserna.

Lägenheternas moderna formspråk har tidlösa klassiska material som stora glaspartier, ekparkettgolv och ljusa väggar. I mitten av lägenheten står en avskiljande wc-/tvätt/köksenhet där badrummet är helkaklat med vägghängt porslin samt ett stilrent vitt kök.

På de stora terrasserna finns stora växtlådor med gemensam yttre grönska som kommer att klättra vackert uppför och hänga ned för de vita väggarna. Lådorna ger även insynsskydd från de övre belägna lägenheterna och möjlighet att själv odla egna växter in mot terrasserna.

För att stärka parkkaraktären är parkeringsgaragen placerade under mark. När man kommer hem med bil parkerar man rakt under sin lägenhet och tar smidigt hissen upp. Kommer man cyklande ställer man den under den skyddande utkragande volymen nära entrén.

Trapphusen kommer med sitt glastak och väggar att bada i ljus, här vindlar sig trapporna upp i samklang med byggnaderna och volymen samt utsikterna som redan här kommer att vara mäktiga.